Perpecahan Yen

Itu Yen Jepang semakin menyerupai pasien dengan split personaliti gangguan, bergerak dalam satu arah (jatuh) terhadap Dolar ketika bertingkah agak berbeza terhadap wang lain.

Bagi kebanyakan tempoh krisis kredit, Yen mempunyai cermin prestasi Dolar, kedua-dua yang telah dilakukan juga dipanggil "safe haven" mata. Untuk sementara, Yen bahkan mengatasi Dolar, naik ke 13 tahun+ tinggi. Selama lima minggu lepas, bagaimanapun, Yen telah jatuh di luar terhadap Dolar as, sementara mengekalkan nilainya melawan pesaing lain. Itu belum jelas apa yang kita memandu ini berpecah, tetapi berhati-hati analisis menunjukkan ia adalah produk berubah pelabur psikologi.

Untuk rumit, Yen terjal naik adalah disebabkan oleh kewangan - bertentangan dengan ekonomi - faktor. Pelabur melarikan diri pasaran baru muncul beramai-ramai dan malah menjual menjalankan perdagangan, ia didorong banjir modal kembali ke Jepang. Ini bukan kerana Yen apa-apa yang istimewa; jauh dari itu, sebenarnya. Bukan, itu karena alternatif telah dilihat akan jauh lebih berisiko. Ini mulai untuk mengubah bersungguh-sungguh ketika ia telah mendedahkan bahawa ekonomi Jepun shunk oleh lebih dari 12% (secara tahunan) di suku baru-baru ini. Memandangkan ekonomi Jepun terkenal bergantung pada eksport, ia tidak mengambil masa yang lama untuk pelabur untuk menyambung Jepun kendur KDNK dengan kuat mata.

Ini mendorong spekulasi bahwa Jepang akan campur tangan dalam transaksi pasaran untuk mencegah Yen dari meningkat lagi. Pada akhirnya, Jepun tidak menghabiskan uang receh. Untungnya, ia tidak harus, seperti pelabur mengambil petunjuk, dan dihantar Yen runtuh terhadap Dolar. Secara teknis, Jepun tidak campur tangan sejak tahun 2004 (lihat carta), tetapi ancaman campur tangan digabungkan dengan kadar faedah yang rendah memastikan bahawa dalam kes ini, kata-kata bercakap hanya sekuat tindakan. Ia perlu dicatat bahwa Jepang akan menggunakan sebahagian kecil yang berhak untuk dana domestik ekonomi initatives, tetapi untuk sekarang setidaknya, tidak ada yang akan digunakan untuk membeli Dolar di pasar spot.

Jadi mengapa tidak Yen diterbalikkan tentu terhadap mata wang yang lain? Itu pasar saham kendur, dan ekonomi dalam sama-sama tidak baik, jika tidak lebih buruk dari rata-rata bentuk. Jawapannya terletak dalam kepentingan kadar perbezaan dan risiko pelabur toleransi. Kadar jurang antara Yen dan tertinggi menghasilkan wang (New Zealand), telah merosot untuk kurang dari 3.5%. Tidak termasuk Australia, dan sedikit sebanyak Euro, kepentingan kadar perbezaan berkesan diabaikan. Dengan itu, pelabur telah memutuskan bahawa keuntungan dari tambahan beberapa ratus dasar mata di hasil yang tidak diimbangi oleh dilihat peningkatan risiko yang berkaitan dengan mata turun naik. Yang ini teori memegang air yang dibuktikan oleh jatuh dalam dollar as yang segera didaftarkan apabila Bank Australia memilih untuk memegang kadar stabil pada yang paling baru-baru ini mesyuarat.

Berita Berkaitan: